lauantai 4. heinäkuuta 2015

Paras vuokaleipä!

 Tässäpä taas yksi hyvä syy jättää leipä kauppaan ja tarttua sen sijaan vehnäjauhopussiin! Nimittäin superhelppo vuokaleipä, mikä taipuu pienellä twistillä aina hieman erilaiseksi! Tähän tuli tällä kertaa kuivahedelmiä, aprikoosia ja luumua, tuossa pöydällä kn sellainen on lojunut mutta ei ne oikein sellaisenaan ainakaan mulle uppoa. taikinan sekaanhan voi heittää myös vaikkapa pähkinöitä, sieniä, porkkanaa etc. etc ja tietenkin myös jauhojen suhteita vaihtamalla saa vaihtelua elämään!
Vuokaleipä:

9 dl jauhoja (tässä mulla oli 6 dl vehnäjauhoja ja 3 dl kauraista sämpyläjauhoja)
2 pss kuivahiivaa
suolaa
loraus öljyä
4,5 dl vettä
Maun mukaan jotain yllämainittuja tai mitä nyt keksiikään!

Ohje ei ole sen vaikeampi kuin kuivat sekaisin, öljy ja vesi sekaan ja vaivataan taikinaksi ja käännellään "täyte" sekaan. Sitten annetaan kohta liinan alla puolesta tunnista tuntiin ja nopea vaivaaminen vielä ennen vuokaan laittoa ja uunin lämpeämisen ajan taikinan on hyvä kohota vielä hetki. Taikinan voi myös levittää ennen vuokaan laittoa jauhotetulle alustalle ja vähän kääretortun tapaan kääriä täytteet taikinan sisään ja pyörittää rullan vuoan kokoiseksi pötköksi! Uuni siis asteisiin 225 ja annetaan olla puolesta tunnista eteenpäin, välillä saa paistua 45 minuuttiakin, riippuu vähän miten kohoaa mutta hammastikku on hyvä kaveri! Enkä kyllä itse ole ostanut valmista leipää pitkiin aikoihin sillä nämä on kyllä paljon parempia mm. lämpiminä leipinä kuin kaupan paahtoleivät koskaan! (;

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti